ISU KESIHATAN
TIPS MENGELAKKAN PENGAMBILAN MAKANAN SECARA BERLEBIHAN
PANORAMA DEWAN MAKAN
TIPS MENGELAKKAN PENGAMBILAN MAKANAN SECARA BERLEBIHAN
- Makan mengikut waktu. Elak melangkau waktu makan.
- Makan mengikut keperluan. Sekiranya anda ingin menikmati semua makanan yang dihidangkan semasa "makan besar", cukup hanya sekadar merasa sahaja setiap jenis makanan. Elak makan sehingga kenyang.
- Pilih menu dan kaedah memasak yang sihat seperti: kukus, rebus, sup, bakar atau goreng, dan gunakan sedikit minyak untuk menggoreng.
- Amalkan pemakanan yang seimbang. Contoh menu: 2 senduk nasi putih (100g), 1 keping daging (1003), 4 sudu sayur-sayuran (5Og) dan 1 keping tauhu (atau 2 sudu kekacang, 50g).
- Susun makanan di atas pinggan secara teratur. Elakkan menimbun makanan bagi mengurangkan makan secara berlebihan.
- Ambil hidangan makanan dalam sukatan yang kecil atau guna piring/ pinggan yang kecil.
- Apabila menghadiri jamuan ‘makan besar', ambil hidangan dalam saiz yang kecil.
- Nikmati makanan dan kunyah makanan secara perlahan-lahan
SUMBER: http://mynutri.moh.gov.my/portal/index.php?r=aktiviti/index&page=panduan
(Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malysia)
(Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malysia)
Pilih Makanan Harian Anda Daripada Gabungan Pelbagai Makanan Berdasarkan Piramid Makanan Malaysia.
Cara mencapai saranan
- ✓Pilih makanan daripada lima kumpulan makanan berdasarkan Piramid Makanan Malaysia untuk memastikan anda mendapat semua nutrien yang diperlukan.
✓Pelbagaikan jenis makanan dalam setiap kumpulan makanan dalam hidangan anda.
✓Pilih caramemasak yang lebih sihat seperti mengukus, memanggang, membakar, merebus dan kurangkan menggoreng serta penggunaan santan dalam masakan.
PANORAMA DEWAN MAKAN
DEWAN MAKAN
SYARIKAT GP BINA ENTERPRISE
CARTA ORGANISASI DEWAN MAKAN
ASRAMA AL-KHAWARIZMI
SMK MUNSHI IBRAHIM, LABIS
SMK MUNSHI IBRAHIM, LABIS
2014
|
0 comments:
Post a Comment